Soundscape

The Sennheiser Soundscape is a design-forward retail landscape in the Oculus at World Trade Center, that aims to formally capture the purity, dynamism, and drama of sound as a hub for premium listening experiences. In the iconic Oculus atrium, the installation is designed to create a complimentary sculptural landmark that conveys the German brand’s design and engineering-forward emphasis. The architectural landscape is created with over 2000 undulating “sound rods”. Each plexi-glass rod houses a dichroic coated glass insert that filters the natural and artificial light within the Oculus into vibrant color that shifts throughout the day and as one walks around and through the installation. The concept was sculpted and developed iteratively to express key qualities of sound such as order and chaos, power and intensity, science and rationality, and emotion. Using parametric 3D modeling tools, the installation was developed digitally to mirror Sennheiser’s engineering-forward approach. This process allowed for quick iterative changes to thousands of elements, creating a seemingly complex execution from simple formulaic rules.

ArchitectureArt DirectionSculpting
2016, The Oculus at The World Trade Center, NYC
Courtesy of Sennheiser and SET Creative
Role:  Concept/Design Direction
Design Development by Chris Malloy
Fabrication by iDEKO Productions
Professional Photography by Dorothy Hong Photography
Early conceptual sketches by Graham Kelman
Early vignette by Graham Kelman
Early conceptual view, rendering by Ezra Dahl
Rendering by Ezra Dahl
Rendering by Ezra Dahl
Barricade Graphics by Graham Kelman and Steve Quested
Photograph by Graham Kelman
Photograph by Graham Kelman
Website | www.GrahamKelman.com
Thank You!

You may also like

Force of Nature
2013
Ribbon Cloud
2014
Panel Engraving 113
2013
Smorgasburg Spaces
2015
Microtropolis
2013
Breakthrough
2015
Sass + Bide Flagship NYC
2013
Visualization Work
2013
Flight
2014
Luminaire 113
2013
Back to Top